europa.jobs logo

Pierwsze formalności w Szwajcarii

07-11-2018
formalności w szwajcarii

Wysokie zarobki i równie wysoka kultura pracy sprawiają, że wyjazd do Szwajcarii jest marzeniem wielu osób. Mimo że rynek pracy jest otwarty dla obywateli krajów UE od 2011 roku, to podjęcie pracy w Szwajcarii wiąże się z wieloma formalnościami i wymaganiami. Jakich więc formalności w Szwajcarii należy dopełnić aby legalnie tam przebywać? Dowiecie się tego z dzisiejszego artykułu!

Czy tamtejszy rynek pracy jest atrakcyjny?

Przeglądając oferty dostępne na Pracuj w Unii, zauważycie, że dostępnych jest około pół tysiąca miejsc pracy. Liczba ta może nie robi wielkiego wrażenia, pamiętajmy jednak, że Szwajcaria jest krajem znacznie mniejszym od Polski! Bardziej istotna jest tu zawartość tych ofert. W większości z nich oferowana jest stawka rzędu ponad 30 CHF za godzinę, czyli przekraczająca 100 PLN – i mowa tu o zawodach stosunkowo nisko kwalifikowanych – lekarzom oferowane jest już 10 000 CHF miesięcznie. Są to niestety kwoty brutto, nadal jednak – nawet po uwzględnieniu podatków – wydają się być atrakcyjne. Oczywiście musimy też uwzględnić znacznie wyższe niż w Polsce koszty mieszkania oraz wyżywienia. W przypadku wielu ofert jednak pracodawca zapewnia zakwaterowanie, a nawet jeśli nie – to już za kilkaset CHF możemy znaleźć coś sami.

Przeczytaj! Poradnik pracy w Szwajcarii – Koszty życia

Pozostaje jeszcze kwestia języka – w Szwajcarii obowiązują cztery języki urzędowe, jednak prawie 2/3 mieszkańców posługuje się językiem niemieckim, a zdarzają się też miejsca pracy, które nie wymagają znajomości żadnego języka obcego. Wydaje się zatem, że rzeczywiście Szwajcaria może być bardzo atrakcyjnym wynikiem pracy. Żeby jednak z niego skorzystać, należy pamiętać o niezbędnych formalnościach – w szczególności o uzyskaniu pozwolenia na pobyt i pracę. Pamiętajmy jednak, by nie przekroczyć pewnych okresów. Przykładowo, w większości przypadków powinniśmy się zwrócić odpowiednie pozwolenie w ciągu 14 dni od przybycia, jeszcze przed podjęciem pracy.

Na krótko lub na długo

Zaraz zaraz, skoro możemy bez przeszkód pracować w Szwajcarii to o jakie zezwolenia może chodzić i jakie czekają nas formalności w Szwajcarii? Okazuje się, że choć nie ma problemu z ich zdobyciem, to nasze pierwsze kroki po przyjeździe powinniśmy skierować do lokalnego Urzędu Imigracyjnego, skąd po kilku dniach powinniśmy dostać odpowiednie pozwolenie – uzależnione od długości naszej umowy o pracę – a od rodzaju pozwolenia będą zależały choćby kwestie związane z podatkami. Często możemy jednak liczyć na to, że w procedurze pomoże nam pracodawca.

  • Jeżeli mamy krótkoterminową umowę o pracę to dostaniemy pozwolenie typu L
  • Jeśli umowa opiewa na dłuższy okres – wersję B
  • Jeśli natomiast będziemy już żyć i pracować w Szwajcarii przez wiele lat – możemy liczyć na zezwolenie typu C

Generalnie mieszkańcy Unii Europejskiej praktycznie zawsze otrzymają bez przeszkód odpowiednie pozwolenie na pracę w Szwajcarii, jeśli tylko będą dysponować potwierdzeniem zatrudnienia przez szwajcarskiego pracodawcę – w szczególności: umową o pracę z wyspecyfikowaną długością jej obowiązywania oraz liczbą godzin pracy w tygodniu. Co ciekawe – o ile mieszkańcy Bułgarii i Rumunii również mogli liczyć do niedawna na bezproblemowe pozwolenie na pracę i pobyt – to od czerwca 2017 ponownie muszą się oni ubiegać o zatrudnienie wg podobnie utrudnionych procedur, jakie obowiązywały Polaków wcześniej.

Wyjazd krótkoterminowy

Jeżeli zamierzamy pracować w Szwajcarii krócej niż 3 miesiące, to możemy liczyć na uproszczoną procedurę. Być może nawet uda się nam przeprowadzić ją w znacznej mierze online – korzystając ze strony www.meweb.admin.ch, wcześniej oczywiście rejestrując się na stronie i zakładając swój profil użytkownika. Jeżeli z jakiegoś powodu nie możemy lub nie chcemy przeprowadzać całego procesu za pośrednictwem internetu, to można też wydrukować i wypełnić papierowe formularze dostępne na stronie www.sem.admin.ch. Wypełniony druk musimy wysłać do odpowiedniego urzędu (zależnego od kantonu, w którym będziemy pracować i mieszkać) za pośrednictwem poczty (tradycyjnej – poczta elektroniczna nie jest tu dozwolona) lub faksu. Ważne jest, by zauważyć różnicę pomiędzy pracą przez mniej niż 90 dni a taką w dłuższym okresie. W tym pierwszym przypadku bowiem musimy jedynie dokonać odpowiedniej notyfikacji, czyli powiadomić urząd o naszym zatrudnieniu – w tym drugim musimy uzyskać formalne pozwolenie. Warto tu jeszcze wyszczególnić przypadek pracowników wydelegowanych – w zależności od branży mogą liczyć na konieczność notyfikacji dopiero gdy ich okres pracy przekroczy 8 dni – albo będą musieli zrobić to od razu. Szczegółowe informacje oraz instrukcję wypełniania dokumentacji on-line zawarto w tym podręczniku.

Stała emigracja

Jeżeli planujemy pobyt i pracę dłuższe niż wspomniane wcześniej 90 dni, to procedura notyfikacji niestety nas nie będzie dotyczyła, a tym samym będziemy musieli skorzystać z dłuższej ścieżki. Spróbujemy jednak prosto przedstawić, czego możemy się spodziewać. Rejestrację musimy przeprowadzić w ciągu dwóch tygodni od przybycia do Szwajcarii, zanim jeszcze rzeczywiście rozpoczniemy pracę. Weźmy ze sobą dokumenty potwierdzające nasze zatrudnienie oraz ważny paszport, dowód osobisty lub inny dokument identyfikacyjny. Na ich podstawie zostanie wydane zezwolenie typu L (dla okresu zatrudnienia nieprzekraczającego 364 dni) lub zezwolenie typu B, jeśli mamy umowę na czas nieokreślony lub też na czas określony przekraczający 1 rok. Należy też pamiętać o kwestii ewentualnych opłat celnych związanych z artykułami, które być może będziemy przewozić w ramach naszej przeprowadzki do Szwajcarii. Możemy liczyć na zwolnienie z opłat celnych choćby naszego wyposażenia mieszkania, samochodu i tym podobnych produktów pod warunkiem, że używaliśmy ich wcześniej przez minimum pół roku, a także planujemy medali używać podczas pobytu w Szwajcarii. Więcej informacji na ten temat zawartych jest na stronie www.ezv.admin.ch. Zapoznajmy się z nimi wcześniej, gdyż brak wypełnienia formularza 18.44 (dostępny tutaj do pobrania) może wiązać się z naliczeniem opłat celnych! Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania również znajdziemy na podanej wcześniej stronie. Jak widać w praktyce, sama procedura uzyskiwania odpowiednich zezwoleń jest mało skomplikowana i w zasadzie ogranicza się do przedstawienia umowy o pracę i naszego dowodu osobistego po to, by po kilku dniach cieszyć się możliwością w pełni legalnej pracy w Szwajcarii. Biorąc pod uwagę potencjał i zarobki, jakie nas tam czekają – zdecydowanie warto przejść przez powyższą procedurę i załatwić niezbędne formalności w Szwajcarii.